Nieuws

 10 februari 2006

Uit het AD

‘Paarse eenheden’ in aantocht

ZEIST/SOESTERBERG – Ondersteunende diensten komen straks naar het nieuwe Camp New Amsterdam.

Paarse eenheden’ zullen het nieuwe Camp New Amsterdam gaan bevolken als de helicopters van vliegbasis Soesterberg naar Gilze-Rijen zijn vertrokken. Camp New Amsterdam is het kleine stukje van de vliegbasis aan de zuidwestkant van de huidige vliegbasis.

,,Zo noemen wij ondersteunende diensten die voor alle defensie-onderdelen kunnen worden ingezet,’’ vertelt overste Jos van er Leij, hoofd luchtmachtvoorlichting. ,,Je moet daarbij denken aan eenheden die verbindingen verzorgen of zijn gespecialiseerd in verkeer en vervoer. Veel logistieke diensten dus.’’

Volgens Van der Leij zal dat vervolgens ook weer andere diensten aantrekken als horeca en een geneeskundige dienst, dat nu nog op het Walaardt Sacré kamp in Huis ter Heide is gevestigd. ,,En dan heb je natuurlijk nog het militair luchtvaartmuseum dat naar de vliegbasis zelf verhuist,’’ aldus Van der Leij. Het museum heeft ook weer onderhouds- en restauratieafdelingen die op de voormalige basis zullen blijven gevestigd. Soesterberg is momenteel een van de grootste werkgevers in de provincie Utrecht. Het biedt werk aan 1100 mensen, burger en militair. Daar zijn nog niet eens de mensen bij opgeteld die bij het museum en de luchtmacht CIS groep (Communicatie Informatie Systemen) werken. Dat zijn er nog eens driehnderd.

Hoeveel daarvan straks werkzaam blijven in Zeist en Soesterberg is nog onduidelijk. Het Walaardt Sacré kamp in Huis ter Heide is heel lang gebruikt door de Amerikaanse luchtmacht. De gemeente Zeist heeft er al haar oog op laten vallen als toekomstige woningbouwlocatie. Momenteel is op het kamp nog de geneeskundige dienst van de vliegbasis gevestigd. Ook wordt het kamp door de brandweer van de vliegbasis gebruikt om er dagelijks te sporten in de Wolfhound Gym en is er kinderdagverblijf ’t Wentelwiekje gevestigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *